• Schrijfwandeling In de papieren lopen
  • Schrijfvaartochten
  • Het mysterie van Langedijk
  • Lezing
  • Schrijfworkshop
  • Foto's 2022 deel 1
  • Foto's 1
  • Foto's 2
  • Foto's 3
overzicht

Smaakloos

Column

jam

Gepubliceerd: 13-06-2025

Suiker en ik zijn al een hele tijd geen vrienden, maar voor jam had ik nog steeds een blinde vlek. Tot ik bedacht dat er suikervrije jam moest zijn, al moest ik het zelf maken.

Op internet vond ik een supersimpel recept. Blauwe bessen gekocht en na tien minuten roeren in een pannetje had ik mijn eigen jam.

Dat zoete broodbeleg op een warm broodje: dat werd natuurlijk smullen. Toen het eenmaal afgekoeld was, nam ik een hap en ik proefde niks.

Bovendien had het spul een vastigheid dat eerder aan beton deed denken. Om het op mijn broodje te krijgen moest ik plakken afsteken uit de pot. Dit was geen smeersel, dit was haksel.

De jam eindigde in de yoghurt.

Dat moest beter kunnen. Ik deed een nieuwe poging. Kon ik – om te beginnen – de smaak oppeppen? Ja, met een beetje citroensap en honing (ik weet het, dit was toch weer iets suikerachtigs).

Wellicht werd de smaak minder doordat de potjes in de koelkast stonden, bedacht ik.

Ze verhuisden naar een keukenkastje en de inhoud schimmelde in minder dan geen tijd weg.

Iets dat zo makkelijk te maken was, zette mij voor een behoorlijke uitdaging.

Ik gaf het niet op, het moest mogelijk zijn om zelf jam te maken, die echt op jam leek.

Minder bindmiddel erin.

En waarachtig, het werd een substantie die zich uit de pot liet lepelen. Maar smaakte het nu wel dan? Ik proefde, proefde nog eens en – eindelijk – heel subtiel gaf mijn eigen confiture een heerlijke fruitsmaak prijs.

Zat het bindmiddel de smaak in de weg? Of ben ik zo gewend aan dat besuikerde spul uit de supermarkt dat ik niet eens meer in staat ben om de fijnere, ongesuikerde smaken waar te nemen? Rijst de vraag: wie of wat was er nou smaakloos?

Gerelateerde artikelen


15-01-2023 - IK HEB EEN PARTNER

Tags


smullen , uitdaging , beton , suiker , schimmel , blauwe bessen , vastigheid , haksel , substantie , confiture

Overige blogs


10-06-2025 - Niet alles kon het daglicht verdragen
03-06-2025 - ZO! HET VERHAAL KAN EINDELIJK VERTELD WORDEN!
27-05-2025 - Humor? Ja natuurlijk is er wat te lachen tijdens het Mysterie van Langedijk!
20-05-2025 - EN DE AANDACHT GELDT? EEN MYSTERIE!
16-05-2025 - Sprakeloos
13-05-2025 - Een verhaal dat klinkt als een foto van lang geleden
06-05-2025 - DE SCHIPPER ZEGT NIKS… MAAR HIJ KENT HET GEHEIM
29-04-2025 - Ligt de oplossing van het Mysterie van Langedijk in de verte?
22-04-2025 - WERKBESPREKINGEN KUNNEN OOK LEUK ZIJN
19-04-2025 - VERSTROOID
15-04-2025 - Staat-ie te dagdromen? Hé schipper, wat voor mysterie zie je voor je?
08-04-2025 - ECHT NIET ALLEEN KOMMER EN KWEL, ER IS OOK NOG WAT TE LACHEN
01-04-2025 - MYSTERIE VAN LANGEDIJK
25-03-2025 - MYSTERIE VAN lANGEDIJK
22-03-2025 - BEDRIJFSSPIONAGE
20-03-2025 - GETIJDENDANS
18-03-2025 - DAGBOEK VAN BAKKER TON WEDER
13-03-2025 - GETIJDENDANS
11-03-2025 - MYSTERIE VAN lANGEDIJK
06-03-2025 - GETIJDENDANS
27-02-2025 - GETIJDENDANS
21-02-2025 - CRÈMESPOELING
20-02-2025 - GETIJDENDANS
13-02-2025 - GETIJDENDANS
06-02-2025 - GETIJDENDANS
30-01-2025 - GETIJDENDANS
25-01-2025 - SCHAAMTE
23-01-2025 - GETIJDENDANS
16-01-2025 - GETIJDENDANS
09-01-2025 - Getijdendans

Boeken

 

Schijfvaartocht

Schrijfvaartocht

Social media


Facebook

 

Contact


afrabeemsterboer.ab@gmail.com / www.afrabeemsterboer.nl
Telefoon: 06 18924259

 

Aanbod


Schrijfwandeling In de papieren lopen

Schrijfvaartochten

Het mysterie van Langedijk

Lezing

Workshop

Facebook


Copyright 2025 - Afra Beemsterboer
Inloggen | Ziber Website | Design by Kantoor 260