Aan het begin van mei 2023 kreeg ik te horen dat De puzzel van Pleuni genoteerd stond voor publicatie in oktober 2024.
Terwijl ik me dapper een weg schreef naar 70.000 woorden, door mezelf de discipline op te leggen om dagelijks aan het script te werken, werkte de uitgeverij tegelijkertijd aan hetzelfde script. Het grootste gedeelte van het verhaal zat alleen nog maar in mijn hoofd, maar de mensen van Zomer & Keuning hebben aan tipjes van de sluier genoeg om al heel wat voorbereidend werk te kunnen doen. Zo zette de omslagontwerpster op grond van het boekplan een omslag in elkaar.
In dat boekplan zette ik de inhoud van het verhaal uiteen in iets meer dan 450 woorden. Aan dat luttele beetje tekst had de ontwerpster genoeg om tot een omslag met wauw-effect te komen.
Ik beloofde dat ik mijn roman uiterlijk 31 december 2023 ging inleveren. Op grond daarvan wordt een planning gemaakt. Daarin moet tijd zijn voor de eerste lezer om het script door te lezen en er het hare van te vinden.
Dat is niet de enige redactieronde. Ik krijg de proef nog een keer onder ogen met voorstellen, wijzigingen en suggesties.
Dat gebeurt feitelijk ongezien en wat zo opmerkelijk is: het gebeurt nadat mijn nieuwe roman al is geïntroduceerd in de catalogus. Die was er al twee maanden voordat ik mijn werk inleverde. De puzzel van Pleuni vult een hele pagina met het omslag, een korte inhoudsomschrijving en ook een regeltje over de schrijfster zelf: Afra Beemsterboer schrijft heerlijke feelgood met een rauw randje. De puzzel van Pleuni onthult de diepe impact van familietrauma’s en de helende kracht van onvoorziene ontmoetingen.
Er boven staat nog een wervende slogan: pas als ze zich kan openstellen voor verbinding, vallen de puzzelstukjes van Pleuni’s leven op hun plaats.